Arı sütü: Şifa dolu bir mucize

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu, “Arı sütü özel bileşimiyle; içeriğindeki protein, vitamin, mineral ve değerli yağ asitleriyle çocuklarda hem bedensel hem de zihinsel gelişime büyük destek oluyor” dedi

Arı sütü, işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladığı, kovanda yavru arıların ve kraliçe arının beslenmesinde kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Bütün arılar doğduklarında aynı fiziksel özelliklere sahiptir. Fakat, kovanda tek bir arı, arılar tarafından içgüdüsel olarak yoğun miktarda arı sütü ile beslenir ve o arı diğer arılardan farklılaşarak kraliçe arıya dönüşür. Kraliçe arı diğer arılardan 2 kat daha fazla gelişir ve her gün kovana 2 bin yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. İşçi arılar 45 gün yaşarken, kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek 5-7 yıl arası yaşayabilir. Alanında uzman kişiler, arı sütüyle ilgili bilgi aktardı.

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR
Arı ürünleri sektöründe 20 yıllık uzmanlık ve deneyime sahip Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, “100 gramında yaklaşık 15 gram protein içerir. Ayrıca, B grubu vitaminleri, biotin, folik asit ile magnezyum, çinko ve demir mineralleri açısından zengindir. Arı sütünün bileşiminde, başka herhangi bir gıda maddesinde bulunmayan; royalaktin denilen özel bir protein ve 10-HDA adında değerli bir yağ asidi bulunur. Bu içeriği arı sütünü çok özel kılar. 10-HDA’nın arı sütünün pek çok biyolojik aktivitesinden sorumlu olduğu belirtilmiştir. Arı sütü, özellikle çocukların büyüme gelişmesine destek amaçlı kullanılabilecek doğal bir arı ürünüdür. Çocuklarda bağışıklığı arttırıcı, bedensel ve zihinsel gelişimi destekleyici ve iştah düzenleyici, etkilere sahiptir” dedi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara da arı sütünün çocuklar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarından bahsetti. Ateş Kara, “Çukurova Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada çocukluk çağı malingnitelerinin (kötü huylu tümörlerin) tedavisinde arı sütü kullanımının etkileri araştırılmıştır. Çalışmaya akut lösemi, lenfoma ve hepatoblastom gibi malign hastalıkları olan 4-7 yaş arasındaki sekiz çocuk katılmıştır.

KÖTÜ HUYLU TÜMÖR TEDAVİSİ

Katılımcılara bir ay oyunca her gün kahvaltıdan önce bir gram arı sütü verilmiştir ve katılımcıların arı sütü kullanmadan önce ve sonrasındaki; tam kan sayım, genel durum, ve vücut ağırlıkları kaydedilmiştir. Çalışmanın sonucunda; katılımcıların arı sütü kullandıktan sonra beyaz kan hücre sayısının yükseldiği; kendilerini daha iyi hissettikleri, iştahlarının düzenli hale geldiğini ve vücut ağırlıklarında artış olduğu belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

İŞTAH DÜZENLEYİCİ ETKİYE SAHİP

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güldane Koturoğlu ise arı sütünün çocuklarda büyüme, gelişme ve iştah üzerine olumlu etkilerinin altını çizdi. Koturoğlu, “Arı sütü özel bileşimiyle; içeriğindeki protein, vitamin, mineral ve değerli yağ asitleriyle çocuklarda hem bedensel hem de zihinsel gelişime destek oluyor. Ayrıca, iştah düzenleyici etkiye sahip. Çocukların sağlıklı büyüme gelişimlerine ve beslenmelerine katkıda bulunmak ebeveynler için çok önemli. Arı sütü ile bunu doğal yollarla sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2019/09/06/ari-sutu-sifa-dolu-bir-mucize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.