Tüp bebek tedavisinde beslenmede Arı sütü önemi

Arı sütü ve poleni: Sağlıklı yiyecekler arasında en gözde olan arı sütü ve poleninin literatürde biyolojik sistemler üzerinde birçok faydalı etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Örneğin; arı sütünün terapötik kullanımları, hiperkolesterolemi, diyabet, hipertansiyon ve kanserler gibi çeşitli hastalıklarda bildirilmiştir. Ayrıca nörotrofik, hipotansif, immünomodülatör, antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik, antihiperkolesterolemik, antitümör ve anti-enflamatuar etkilere sahip olduğu bulunmuştur.

Sohag üniversitesinde yapılmış bir çalışma kısırlık tedavisi gören 99 çift üzerinde yapılmış. Bu çalışmada çiftlerin yarısına arı ürünleri verilirken diğerlerine normal tedavi uygulanıyor. İki aylık bir tedavi sonunda; arı ürünleri kullananların arasında 23 hamilelik diğer grupta ise 7 hamilelik gerçekleşiyor. Harran üniversitesinde ratlar üzerinde yapılmış bir araştırmada ise; aynı ürünlerin erkeklerde sperm sayısını ve motilitesini önemli oranda arttırdığı ve sperm kalitesini olumlu etkilediği bulunmuştur.

Yugoslavyalı bir jinekolog tarafından yapılmış bir çalışmada, arı poleni verilen kadınların çoğunun adet problemlerinde düzelme veya kaybolma görülürken, plasebo grubunda bir değişiklik olmadığı bulunmuştur. Bir başka çalışmada arı poleninin erkeklerde sperm üretimini anlamlı derecede artırdığı gösterilmiştir. İşçi arı gıdası olan arı poleni vitaminler, mineraller, nükleik asitler ve steroid hormonları bakımından zengindir ve sağlık, dayanıklılık ve bağışıklık geliştirir.

Doğurganlık için önemli olan iyi bir B vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda erkek ve kadınlarda doğurganlığa iyi geldiği bilinen ucuz bir yağsız protein kaynağıdır ve kolin içerir. Kolinin bazı doğum kusurları riskini azaltabildiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Arı sütü ve polenin içeriği incelendiğinde insan bedeninin ihtiyaç duyduğu vitamin amino asid ve minarel açısından oldukça zengin olduğu görülür.

KAYNAK:https://medipol.com.tr/bilgi-kosesi/roportajlar/tup-bebek-tedavisinde-beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.