Arı Sütü Faydaları ve Zararları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Arı sütü yani bir diğer süslü olan ismi ile Royal Jelly son zamanların popüler ürünleri arasında yerini almaya başlamış gözüküyor. Peki arı sütü faydaları neden bu kadar önemli?

Bir önceki yazımızda arıların sadece bal yapmadığını propolis, arı sütü ve polen gibi vücudumuza sağlık katacak ürünleri sağladığından bahsetmiştik.

Peki arı sütü faydaları için kısa bir özet geçsek olacaksak eğer antibakteriyel , anti-tümör ve yara iyileştirici özellikleri en göze çarpan faydaları olarak gözükmektedir.

Arı Sütü Nedir?

Arı Sütü Bala Karıştırılırken

Peki bu arı sütü nedir, nereden geliyor diye merak ediyorsunuzdur?

Arı sütü işçi arılardan 5-15 günlük olanların yutak üstü bezlerinden salgılamakta oldukları bir maddedir.

Kremsi beyaz renkte ve akıcı bir kıvamda olan bu maddenin ekşimsi bir tadı ve keskin bir kokusu bulunmaktadır.

İşçi arıların salgıladıkları bu madde ile yavru arılar beslenmektedir. Hücre büyümesi ve önemli bir oranda protein miktarı içeren bu madde ile yavru arılar ilk üç gün beslenerek güçlenirler. üçüncü günden sonra polen ve bal ile beslenmeye devam ederler.

İşçi arıların arı sütü salgılamasının bir diğer önemli madde ise arı sütünün kraliçe arının ana besin kaynağı olmasıdır. Royal Jelly isminin nereden geldiğini bu şekilde daha iyi anlamışsınızdır.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta kraliçe arının sadece arı sütü ile beslendiği ve diğer arılar ortalama 2 aylık ömürleri varken kraliçe arının ise 6 yıl yaşayabildiğidir.

Arı Sütü Kullanımı

Arı sütü kesinlikle buz dolabında saklanması gereken bir üründür. Buzdolabında saklanan bir arı sütünün en fazla 2 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Kullanım süresinin uzatılması için -18 derece olan bir yer kullanılabilir. Örneğin -18 derece olan bir buzlukta arı sütü 18 ay kadar dayanabilmektedir.

Arı sütü saklanma şartlarının haricinde nasıl tüketileceği de önemlidir.

Arı sütünü bala karıştırarak tüketebilirsiniz. Eğer sadece arı sütü alacaksanız tüketimi sırasında metal kaşık kullanmamanız gerekmektedir. Plastik ya da tahta bir kaşık kullanabilirsiniz.

Arı sütü sabahları aç karnına ve ağza alındığı zaman bir süre dil altında bekletilerek yutulmalıdır. Arı sütü kullanımından sonra ise ortalama 20 dakika başka bir besin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Tüketim miktarı olarak günlük 10-12 gram kullanabilirsiniz. Eğer ilk defa arı sütü kullanımına başlıyorsanız eğer düşük miktarlarda başlayarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Arı sütünü ilk defa kullanacak kişiler günde 2 kere ya da 3 kere ufak miktarlarda alabilirler. Örneğin ilk gün sabah, öğle ve akşam olmak üzere her öğünde 1’er gram kullanabilirsiniz. Her haftanın sonunda kullanım miktarını 1’er gram arttırarak öğünleri 2’şer grama çıkarabilirsiniz.

Dikkat: Burada dikkat etmeniz gereken eğer arı sütünü ilk defa kullanıyorsanız vücudunuzun vereceği tepkiyi ölçmeniz olacaktır. Ayrıca bir hastalığınızın tedavisi için kullanacaksanız doktorunuzdan onay almanızı tavsiye ederiz.

Arı Sütü Faydaları Nelerdir?

Hem bal hem de arı sütü faydaları sebebiyle uzun yıllar boyunca kullanılmıştır. Her iki üründe faydaları bakımından oldukça karıştırılmaktadır.

Genel olarak arı sütü kullanım durumları;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Astım hastalıklarında
  • Soğuk algınlığı ve girip tedavisinde
  • Cilt sağlığında
  • Saç sağlığında
  • Enerji ve canlılık elde etmek
  • Antibiyotik etkisi için
  • Uykusuzluk sorunlarında
  • Böbrek ve karaciğer hastalıklarında
  • Yaraların iyileşmesinde
  • Düşük tansiyon durumlarında
  • Kanserle mücadele etmek için
  • Sindirim sorunları için
  • Diyabet hastalıkları için
  • Kemik erimesinin önlenmesi
  • Kırıkların hızlı iyileşmesi

Arı sütü bir çok kişi tarafından ilaç niyetine kullanılmaktadır. Propolis, bal ve polen gibi bir çok faydası bulunan arı sütü faydaları arasında bilimsel araştırma sonuçlarına göre göz atalım.

Kanserle Mücadele Eder

Yapılan araştırmalar arı sütünün kullanımının tüm kanser türlerinde tümörün büyümesini yarı yarıya yavaşlattığını göstermektedir.

Ayrıca bir sonraki maddede anlatacağımız gibi bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle kanser yayılımını azaltarak hastanın tedavi sürecine etki etmektedir.

Ayrıca kanser tedavisi sırasında kullanılan radyoterapinin ve kemoterapinin oluşturacağı yan etkileri azaltarak hastanın daha çabuk toparlanmasını sağlamaktadır.

Oxford Üniversites tarafından yapılan bir araştırmaya göre arı sütü faydaları arasında anti-tümor etkileri yer almaktadır.

Yapılan araştırmada arı sütünün etkin maddelerinden olan HDA-10’nun tümörün büyümesini yavaşlattığı ve engellediği tespit edilmiştir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Arı sütünün bağışıklık sistemini güçlendirerek olası hastalıklara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan bir çok araştırmada bu durum tespit edilmiş olup aşağıda belirtilen araştırma sonuçlarına göz atabilirsiniz.

2001 yılında “International Immunopharmacology” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre arı sütü faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi önemli bir rol aldığı belirtilmiştir.

Düzenli arı sütü kullanımında antikor üretimini uyarıcı özellikleri olduğu gözlemlenmiştir.

Yapılan farklı bir araştırma da ise arı sütü kullanan kişilerin, kullanmayan kişilere göre savunma hücrelerinin(T1-T2) miktarında önemli artışlar gözlemlenmiştir.

Alzheimer Önlenmesi ve Tedavisi

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda arı sütü faydaları arasında kısa süreli belleği arttırabileceği belirtilmektedir.

Alzheimer hastalığının hafıza bozuklukları ve öğrenme ile ilişkili olduğunu biliyorsunuzdur. Bu nedenler İleri Biyomedikal Araştırmalar tarafından alzheimer ve arı sütü faydaları üzerine incelemeler yapılmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda arı sütünün içeriğinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde nörodejeneratif hastalıkların oluşmasının önlenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Faydalı Bakteriler İçerir

Arı sütü, bifidobakterilerin yani bağırsaklarınızda yaşayan bir bakteri grubunun kaynağı durumundadır. Bu bakteriler mide-bağırsak sistemin sağlığını destekleyen yararlı bakteriler olduğu için vücudumuz için gerekli olan bakteriler arasında yer almaktadır.

Yapılan araştırmalar bifidobakteri varlığının antikansinojen yani kanser oluşumunu engellemesinde önemli rol aldığını belirtmektedir.

Bu sebeple bağırsaklarda yer alan bifidobakterilerin aktifliğini ve canlılığını arttırılması için arı sütü kullanımı tavsiye edilmektedir.

Menopoz Etkilerini Azaltır

Yapılan araştırmalar arı sütü tüketiminin menopoz döneminde olan kadınların, menopoz belirtilerinin azalmasına ve duygularını düzenlemesine yardımcı olacağını belirtmektedir.

Arı sütü, çuha çiçeği yağı ve damiana ile yapılan bir karışım menopoz semptomlarını azaltabilmektedir.

Kemik Erimesine İyi Gelir

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada arı sütü faydaları ile kemik kaybı arasındaki ilişki incelenmiştir.

Fare denekler üzerinde yapılan araştırmada arı sütü ve arı poleninin kemik kaybını azaltıp azaltamayacağı incelenmiş ve arı sütü verilen deneklerin kemik sağlığı bakımından bir çok olumlu farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.

Arı sütü verilen deneklerin kemik dokularında kalsiyum ve fosfat seviyeleri daha yüksek miktarda olduğunu ve bu sebeple osteoporoz nedeniyle kemik erimesi durumunun azalacağı tespit etmiştir.

Yaraların Hızlı İyileşmesini Sağlar

Uzun bir süredir arı sütünün yaraları iyileştirmesi bakımından yararlı olduğu bilinmektedir.

2010 yılında yapılan bir araştırmada bir yara 48 saat boyunca arı sütü ile tedavi edilmiş ve yaranın iyileşme sürecinin durumu analiz edilmiştir.

Araştırma sonucunda fibroblast yani bağ dokularının ana hücrelerinin göçünün artmasına ve yara iyileşme sürecinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Diyabet Tedavisi

Arı sütü faydaları arasında tip 2 diyabet türü hastaların iyileşme sürecinde etkili olması yer almaktadır.

Tip 2 diyabet ve arı sütü faydaları üzerine yapılan bir çok araştırma bulunmakta olup araştırmalardan biri şu şekildedir.

Tip 2 diyabet hastası olan 40 hasta üzerinde yapılan bir incelemede hastalara her gün 10 gram arı sütü verilmiştir.

Araştırma sonucunda arı sütü verilen tip 2 diyabet hastalarının, arı sütü verilmeyen tip 2 diyabet hastalarına göre daha fazla glikoz seviyelerinde olup değişiklikler gözlemlenmiştir.

Uzun süreli kullanımında arı sütünün tip 2 diyabet hastalarının iyileşmesinde doğal bir tedavi yöntemi olabileceğini kanıtlanmıştır.

Arı Sütünün Zararları Nelerdir?

Her ne kadar arı sütü faydaları sebebiyle son yıllarda beslenme rutinleri arasına girip önemli sağlık faydaları sağlasa da, arı sütünün özellikle de aşırı miktarda tüketiminden kaynaklanan zararları da söz konusudur.

Arı sütünün zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Özellikle çok fazla tüketimi sonucunda alerjiye neden olabilir. Bu gibi durumlarda arı sütü tüketimi hemen durdurulmalı ve doktora danışılmalıdır.
  • Yetişkin insanların günlük arı sütü tüketimlerinin 2 gramdan fazla olmaması tavsiye edilir. Belirlenen bu miktar aşıldığında zehirlenmelerin meydana gelebileceği uzman görüşleri arasındadır.
  • 1 yaşın altında olan bebeklere kesinlikle arı sütü verilmemelidir.
  • Yanlış yani sahte arı sütü kullanımı faydadan çok zarar getirir. Bu nedenle arı sütünü aldığınız yere dikkat etmelisiniz. Zaten fiyat olarak da oldukça pahalı olan bu ürünü, bildiğiniz ve güvendiğiniz bir satış noktasından almalı, sahte ürünlere itibar etmemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.