Arı sütü çiftler için bir mucize mi?

SULTAN GÜMÜŞ/ÖZEL HABER

Besin değeri en yüksek doğal bileşenlerden biri kabul edilen arı sütü herkes tarafından bilinir. Sağlık açısından saymakla bitmeyen faydaları insanları arı sütü kullanımına daha çok yakınlaştırıyor. İşçi arıların salgı bezlerinden salgıladığı çok özel bir salgı olan arı sütü aynı zamanda kraliçe arıyı beslemek için arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgılanıyor. Binlerce çiçeğin hammaddesi ve bal arılarının enzimlerinden oluşan arı sütü faydaları ise mucize olarak kabul ediliyor. Peki, çocuk sahibi olmak isteyenler için de arı sütü bir mucize mi? Arı sütünün doğurganlık üzerindeki etkisine vurgu yapan Hamile Eğitim Rehberi Ayşe Öner, kadınlarda yumurta sayısı, erkeklerde ise sperm kalitesini arttırarak doğurganlık üzerine etkilerinin bulunduğunu söyledi. Öner aynı zamanda düzenli arı sütü tüketiminin çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişmeyi desteklediğini, beyin aktivitesini geliştirici etkilerinin bulunduğunu ve ciltte kolajen sentezini arttırdığını kaydetti.

ENERJİ VE ZİNDELİK KAYNAĞI

Öncelikle arı sütünün ne olduğunu açıklayan Ayşe Öner, “Arı sütü, arılar tarafından üretilen tamamen doğal bir üründür. Arı sütü anne sütü gibi aslında. Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar. Arı sütü aynı zamanda kovandaki kraliçe arının yaşam boyu kullandığı besin maddesidir. Kovandaki işçi arılar yalnızca 45 gün yaşarken; hayatı boyunca arı sütü ile beslenen kraliçe arı 5-7 yıl arası yaşayabilmektedir. Ayrıca, kraliçe arı her gün kovana 2 bin yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlar. Buradan arı sütünün etkilerini çıkarmak mümkün. Arı sütü, doğal bir enerji ve zindelik kaynağı gibi düşünülebilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda düzenli arı sütü tüketiminin çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişmeyi desteklediği, beyin aktivitesini geliştirici etkilerinin bulunduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca, düzenli arı sütü tüketiminin ciltte kolajen sentezini arttırdığı, bunun yanı sıra kadınlarda yumurta sayısı, erkeklerde de sperm kalitesini arttırarak doğurganlık üzerine etkilerinin bulunduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir” diye konuştu.

83 KISIR ERKEK ÜZERİNDE DENEY

2010 yılında gerçekleştirilen bilimsel çalışmada arı sütünün infertiliteye etkisinin araştırıldığını belirten Öner, “Erkek tavşanların yaz aylarında sıcaklık dolayısıyla strese maruz kalmaları, doğurganlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Toplam 24 tavşan üzerinde yapılan çalışmada farklı sıcaklarda uygulamalar yapılarak stres faktörü oluşturulmuş ve her hafta ağız yoluyla 200, 400, 800 mg / kg vücut ağırlığı arı sütü verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, arı sütü uygulamasının sperm miktarını arttırdığı, sperm hareketliliğini hızlandırdığı ve infertiliteye karşı olumlu etkileri olduğu; aynı zamanda tavşanların fizyolojik durumunu iyileştirdiği ortaya koyulmuştur”  dedi. 2007 yılında gerçekleştirilen bir diğer bilimsel çalışmada ise arı sütünün erkeklerde infertilite üzerine etkilerinin araştırıldığını kaydeden Öner, “Bu çalışma kapsamında 83 kısır erkek hasta üzerinde arı sütü ve bal ayrı ayrı uygulanmıştır. 3 ay uygulama yapıldıktan sonra aktif sperm hareketliliğinde artış gözlemlenmiştir” cümlelerini kullandı.
“Arı sütü, performans ve zindeliği arttırarak gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olur” diyen Ayşe Öner, son olarak şunları ekledi: “Arı sütünün ciltte kolajen sentezini arttırıcı etkileri olduğundan bu ürünleri cildinize sürerek haftada 2 kez maske olarak da uygulayabilir ve güzelliğinize de katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca arı sütünü balla karışım halinde yetişkinler ve çocuklar 1 tatlı kaşığı doğrudan veya ılık süt, yoğurt gibi gıdalarla birlikte tüketebilirler.”

Haberin Kaynağı : http://ilksesgazetesi.com/haberler/guncel/ari-sutu-ciftler-icin-bir-mucize-mi-76841

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.